Diverse benamingen suiker, suikerverslaving en hoe kom je daar vanaf

Gepubliceerd op 11 april 2017 om 20:42

Wist je dat de voedingsindustrie meer dan 50! verschillende benamingen heeft voor suiker? Het is daarom geen wonder dat je het vaak niet door hebt dat je veel suiker binnen krijgt. Suiker zit in snoep en koek, maar ook in sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtkoek, cruesli en vruchtenyoghurt.

Sinds ik er zelf alert op ben schrik ik af en toe als je ziet waar allemaal en hoeveel suiker in bepaalde producten zit.

Koks in restaurants verwerken ook vaak veel suiker in gerechten. Niet alleen in de toetjes, maar ook in soepen, salades en groente- en vleesgerechten. Er zijn zelfs mensen die suiker bij de worteltjes doen en ga zo maar door.

Heb jij pakjes eten in je koelkast of voorraadkast? Kijk dan eens naar de ingrediƫnten en zoek naar benamingen als suiker, maltodextrose, glucose, melasse, rietsuiker, palmsuiker enz.

Natuurlijke suikers vind je onder meer in fruit. Deze suikers zijn gezonder dan geraffineerde suikers omdat ze in je lichaam minder snel verbranden en voor minder pieken in je stofwisseling zorgen, door de combinatie met andere gezonde voedingsstoffen en vezels. Je kunt dus gerust 1 of 2 hele stuks fruit per dag eten.

Suikerverslaving; hoe ontstaat dat?
Het punt is dat suikerverslaving een echte verslaving is. Geraffineerde suikers en ook kunstmatige zoetstoffen zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Daardoor ga je je lekker voelen. Het is daarom ook geen wonder dat het heel erg moeilijk is om hier vanaf te komen. Je lichaam probeert steeds dat lekkere gevoel weer terug te krijgen. En dat gaat het makkelijkste en snelste via de geraffineerde suikers.
 
En hoe kom je van je suikerverslaving af?
Onderschat de suikerverslaving niet. Het is een echte verslaving, die je alleen met heel veel wilskracht en discipline kunt overwinnen. Maar het goede nieuw is, dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die dit is gelukt. Hou zou je dit kunnen aanpakken?
 
 
Enkele tips:

1.  Ken jezelf
Sommige mensen komen (net als bij stoppen met roken) het beste af van een verslaving door in 1x radicaal te stoppen. Anderen kunnen beter geleidelijk afbouwen. Welke aanpak spreekt jou het meeste aan? Wees eerlijk tegen jezelf over je eigen mogelijkheden en beslis welke aanpak je gaat volgen.
 
Kies je voor de geleidelijke weg? Maak dan een plan op papier hoe je elke week iets minder suiker eet. Schrijf een realistisch, maar gedetailleerd plan en hou je daaraan. Kies je voor de radicale weg? Schrijf dan voor jezelf op welke zoetigheden je nooit meer eet, en welke nog wel. Schrijf ook dan precies op hoeveel en wat.
 
Wanneer je je plannen opschrijft is de kans van slagen tientallen malen groter, dus neem gewoon deze moeite.
 
2. Werk aan je mindset
Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen. Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker in je lichaam aanricht. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die vele suikers....
 
Bedenk hoe futloos en moe je er van wordt.....Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk dik en moe zijn? Wil je jezelf opzettelijk vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?
 
3. Neem direct actie
Kijk eens goed in je kasten en gooi alles wat geraffineerde suikers bevat weg. Koekjes, snoep, hagelslag en jam. Ook kant-en-klare maaltijden kunnen de prullenbak in. Gooi ze weg en neem je voor deze spullen niet meer te kopen. Sla voldoende gezonde producten in ook als tussendoortjes. Denk bijv aan rauwe noten, een gekookt ei en rauwe groenten.
 
4. Ga puur en natuurlijk eten
Ga minstens 3 weken puur en natuurlijk eten. Je zult merken dat je smaak verbetert en dat je suikerverslaving verdwijnt. Het is echt zo! Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden en al bij veel andere mensen gezien.
 
5. Ga sporten
Ontwikkel voor jezelf een andere manier om toch dat lekkere gevoel te krijgen. Dat is mogelijk door flink te gaan sporten, je lichaam maakt endorfine aan waardoor je je heel lekker voelt. Als je ineens gaat sporten kan dat in eerste instantie best zwaar zijn. Dus ook hier moet je echt doorzetten en minsten drie weken regelmatig sporten om in de flow te komen.
 
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Het zal misschien moeilijk zijn, maar het kan zeker! Je beloning zal geweldig zijn, omdat je je daarna elke dag een stuk fitter gaat voelen. En een mooi bijkomend voordeel is dat je vanzelf je buikvet begint kwijt te raken....
 
Hopelijk ben je nu weer een stap verder naar een gezondere lifestyle!
 
Weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je meer weten over de programma's waar ik mee werk? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen. Het zal het dubbel en dwars waard zijn.....
 
Liefs Marinda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb